ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΒΕΡΝΑΔΑΚΗ - ΦΑΜΕΛΛΟΥ- ΠΟΥΛΑΚΗ: Σε κομματικές εκδηλώσεις με πληρωμένα τα έξοδα τους από τα Υπουργεία

Τον θεσμικό τους ρόλο για να κάνουν κομματικές συγκεντρώσεις χρησιμοποιούν οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Το φαινόμενο είναι τακτικό πλέον και αποκτά διαστάσεις σκανδάλου αφού είναι προκλητικό να χρησιμοποιούν δήθεν μία θεσμική συνάντηση που προκύπτει εκ του αξιώματός τους, για να πληρώσει ο ελληνικός λαός τις κομματικές τους συγκεντρώσεις.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε την προκλητική αυτή συμπεριφορά είχαν ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης, ο  Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι προχωρούν σε θεσμικές εκτροπές αφού αντί να συνενοηθούν με τις κατά τόπους ΠΕΔ (Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων) ή με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δημων Ελλάδος) για να διοργανωθούν συζητήσεις για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, παρακάμπτουν τις θεσμικές Ενώσεις και βάζουν διοργανωτές τις κομματικές οργανώσεις και τις κομματικές παρατάξεις. Και φυσικά για αυτές τις ουσιαστικά κομματικές εκδηλώσεις ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα έξοδα των μετακινήσεων και όχι μόνον των Βερναδάκη, Φάμελλου, Πουλάκη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαδικασία αυτή είναι σύννομη αφού για να καλυφθούν τα έξοδα τους σίγουρα θα έχουν δηλώσει και κάποιες θεσμικές συναντήσεις στην περιοδεία τους. 

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 11 Ιουνίου, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ Κωστας Πουλάκης ήταν μεταξύ των κύριων ομιλητών – μαζί με τους κ.κ. Χριστόφορο Βερναδάκη, Υπουργό Επικρατείας, και Σωκράτη Φάμελλο, Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας – σε ημερίδα που πραγματοποίησε στην Πυλαία η ΝΕ Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, (δηλαδή σε καθαρά κομματική εκδήλωση) με θέμα «Αλλαγές στον Καλλικράτη», παρουσία και των Δημάρχων Βόλβης, κ. Δ. Λιάμα, Ωραιοκάστρου, κ. Δ. Γαβότση, Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Ι. Καϊτεζίδη, Θέρμης, κ. Θ. Παπαδόπουλου, Χαλκηδόνας, κ. Ι. Τσουκνιδά, και πολιτών που πρόσκεινται στον Συριζα. 

Στην παρέμβασή του, ο Κ. Πουλάκης υπενθύμισε ότι «η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μία από τις κορυφαίες κυβερνητικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα», ενώ αναφερόμενος στην απλή αναλογική, τόνισε ότι : «Ο εκδημοκρατισμός της λήψης των αποφάσεων και στο τοπικό επίπεδο δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε ιδεοληψία, ούτε παραπληρωματικό στοιχείο της μεταρρύθμισης. Είναι αναπόσπαστο μέρος της και απαντά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες και διεκδικήσεις. […] Είναι μια πρωτοβουλία που θα απελευθερώσει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στο τοπικό επίπεδο, θα μας απαλλάξει από θλιβερά φαινόμενα παραγοντισμού και συγκεντρωτισμού και θα αποτελέσει το έναυσμα για μία από τα κάτω ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, με την κοινωνία ενεργά παρούσα».

Εν συνεχεία, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ Κωστας Πουλάκης μίλησε στη Νεάπολη, σε κοινή εκδήλωση τριών αυτοδιοικητικών παρατάξεων Δήμων της περιοχής – της «Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» (δηλαδή των δημοτικών παρατάξεων του Συριζα)  στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών, της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών» Δ. Παύλου Μελά και της Δημοτικής Κίνησης Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Ενότητα για Αλληλεγγύη και Ανατροπή» – με θέμα τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρουσία και πολλών αιρετών, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, κ. Δ. Δεμουρτζίδης.

Στην ομιλία του, ο Κ. Πουλάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, με βάση τις προτάσεις που δημοσιοποίησε η ειδική Επιτροπή του ΥΠΕΣ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιδιώκει το διάλογο, καθώς, όπως είπε, «δεν θέλουμε να συνεχίσουμε την κακή παράδοση προηγούμενων μεταρρυθμίσεων που έγιναν σε κλειστά γραφεία, ερήμην της κοινωνίας».

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο Κ. Πουλάκης είχε και μία θεσμική συνάντηση, έτσι για να δικαιολογήσει και τα έξοδα που έκανε και πληρωσε ο ελληνικός λαός. Συγκεκριμένα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νέο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, κ. Ι. Σάββα, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, δεσμευόμενος ότι ο νέος θεσμός θα έχει την αμέριστη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ, καθώς, όπως υπογράμμισε, «η αντικατάσταση των κομματικά διορισμένων προϊσταμένων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από τους Συντονιστές, που επιλέχθηκαν με μία αντικειμενική και διαφανή διαδικασία, αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της παρούσας κυβέρνησης και έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης».

 

Σημερινά Νέα